Milli Marşımız


İstiklal Marşımızın yazıldığı dönemde Kahraman Türk ordumuz düşmanla savaş halinde, bir çok cephede mücadele veren, göğsünü vatanı için siper etmiş, tüm varlığını vatanına adamış şanlı Türk ordusuna ve yüce milletimize yazılmıştır. Bizim milli marşımız bağımsızlık mücadelemize, o tarihlere sığmayan kahramanlıkları ve ulusumuzun destanını terennüm ettiği için hepimizin malıdır. İstiklal marşımız 1
921 yılı Mart ayında şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de oy birliği ile milli marş olarak kabul edilmiştir.
                Marşımızın ilk kelimesi “Korkma!”dır. Çünkü bu kelime, bir haykırışın, yeniden dirilişin, bir milletin yıkık viranelerden, acımasız ve tozlu savaş meydanlarından çıkıp, güçlü bir devlet kurduğunun nişanesidir bu söz. Bu kelime aynı zamanda bir kaygının, üzüntünün ifadesidir. Milletimizin istikrarını kaybetmesi durumunda duyduğu korkuyu yenmek ve ordumuza güç vermek için yazılmıştır. Mehmet Akif Ersoy'un bu marşı yazarken aslında bir umudun, bir neslin yeniden doğuşunun bir milleti millet yapan bütün değerleri o güçlü kalemiyle beyitler arasına yerleştirmiştir. Bütün bir milletin tarihini, vatan sevgisini geleceğe dair umutlarını bu marşta ele alan ve Türk toplumunun ordu-millet anlayışını, vatan sevdasını tüm her şeyden önce geldiğini şehitlik mertebesinin kıymetini, bir insanın canından bu kadar kolay nasıl vazgeçebileceğini en iyi şekil de anlatmıştır. Şair yalnızca bir marş yazmakla kalmamış yeni nesillere bir tarih bilinci, vatan sevdası ve bu vatanın kıymetini nasıl çetin şartlarla tırnaklarıyla kazıyarak göğsündeki kurşun iziyle, sırtındaki hain hançer darbeleriyle kazanıldığını acı ve duygusal bir şekilde aksettiriyor.
                Kurtuluş savaşının heyecanlı havası ile dolu olan şiir, milletimize ve ordumuza hem bir hediye hem de bir vasiyettir. Çünkü bir ulusun bütün dünyaya karşı vermiş olduğu istiklal mücadelesi yeryüzünde emsali bulunmayan, hiçbir milletin bu imkansız gibi görünen zor şartlar altında adeta mezarından çıkıp yeniden canlanması ve dirilmesidir. Bu eser dünya şiir sanatında vatan, millet, istiklal gibi duyguların en yoğun şekilde işlendiği, en akıcı ve destansı bir şekilde aksettiği en güzel örneğidir.
                           Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!            

Memduh Ağzıtemiz
Dava Dergi
Ocak-2017


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KASÎDE-İ BÜRDE

Dâvâ Nedir ?

EDEB YÂ HÛ